5 de Abril de 2023 a les 13:58
Es crearan sis grups de treball amb olesans i olesanes d'edats i patologies similars. Durant les sessions grupals es donaran eines per millorar la qualitat de vida, com exercicis i altres activitats per fomentar l'exercici moderat i adaptat a les capacitats de cada persona.
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va anunciar que aquest 2023 tots els Centres d'Atenció Primària (CAP) tindrien almenys un fisioterapeuta. L'objectiu és que aquests professionals es sumin a la d'altres perfils com nutricionistes i els referents de benestar emocional que treballen de forma comunitària en temes de salut mental.
A Olesa de Montserrat, aquesta figura s'ha implantat al CAP Olesa recentment i s'hi està treballant en la creació de sis grups definits segons el tipus d'usuaris:
Grup de síndromes àlgiques cròniques inespecifíques de la columna vertebral
Persones amb dolor d’espatlla per síndrome subacromial
Persones amb dolor d’espatlla per artrosi glenohumeral.
Persones amb gonàlgia i coxàlgia d’origen artròsic i bursitis de trocànter
Persones amb gonàlgia per síndrome femoropatelar
Persones en situació de prefragilitat i fragilitat
El treball serà tenint en compte aquests grups i amb sessions grupals i on es farà exercici terapèutic i estiraments més convenients per cada patologia per tal de millorar l'autonomia, la funcionalitat i la qualitat de vida de les persones integrants en aquests grups. El fisioterapeuta del CAP Olesa, Toni Riera, ha explicat a Olesa Ràdio que ja s'ha començat a treballar en l'elaboració dels grups i que serà "el metge de capçalera que passarà les persones que s'hi poden introduir en els grups".
Toni Riera ha destacat que s'ha detectat un increment de patologies disfuncionals i que causen afectació en la funcionalitat de les persones com a conseqüència de l'augment de les malalties cròniques musculoesquelètiques i que, per aquest motiu, s'incorporen els professionals de la fisioteràpia per abordar aquestes dolències a través de la rehabilitació i treballar la prevenció. De fet, el fisioterapeuta ha destacat que "l'objectiu és frenar o revertir la discapacitat que originen aquestes dolències i millorar l'autonomia de les persones en les activitats de la vida diària".
Per Toni Riera un altre pilar és el foment de l'activitat física adaptada a les necessitats particulars i "amb unes pautes concretes" ja que cal tenir en compte que la recomanació general és fer entre 2'5 i 5 hores d'exercici a la setmana.
Escolta l'entrevista: