8 de Novembre de 2023 a les 14:21
Josep Maria Gibert, secretari de la Fundació Agrícola Olesana, ha compartit a Olesa Ràdio detalls sobre la campanya d’oli d'aquest 2023 i com ha afectat la situació climàtica actual.
La campanya, que va començar el 17 d’octubre, s’ha vist marcada per la situació de sequera que es viu no només al nostre municipi sinó arreu de Catalunya. De fet, el secretari de la Fundació Agrícola Olesana ha destacat que la manca d’aigua ha fet que en alguns moments els molins haguessin de parar temporalment degut a la manca d’olives per processar. Segons Gibert, les pràctiques de reg de local no han estat suficients per evitar les repercussions de la falta d'aigua al subsol.
La sequera continua sent un problema crític, amb tres anys consecutius sense les precipitacions necessàries per mantenir la producció òptima d’olives. Les oliveres i altres arbres fruiters de la zona estan patint les conseqüències de l’escassetat d'aigua, i els resultats de la campanya de l'oli en reflecteixen els efectes. “Tot apunta a que serà una campanya molt fluixa i no tindrem una campanya grossa com anys enrere”, ha assegurat Gibert.
Les escasses precipitacions i els episodis de calor extrema han fet que l’olivera patís una maduració prematura i un desenvolupament irregular de les olives.
Gibert ha destacat la importància de les pluges durant els mesos de gener, febrer i març perquè les oliveres tinguin una producció exitosa.
A més de les condicions climàtiques desfavorables, la campanya d’oli s’ha vist afectada per episodis de robatori d’olives. La Policia Local d'Olesa de Montserrat ha dut a terme detencions per aquesta activitat il·legal i també s’han establert mesures de vigilància per evitar aquest tipus d’actes delictius i protegir les collites dels agricultors.
D’altra banda, el preu de l’oli d'oliva ha augmentat, convertint-lo en un veritable “or líquid” per als productors locals. Tot i que els preus han pujat, Gibert ha destacat la importància de comprar oli d’oliva de temporada per assegurar-ne la qualitat i evitar que es faci malbé.
La Fundació Agrícola Olesana continua treballant amb els petits productors amb l’objectiu de mantenir els preus a nivells raonables i facilitar la producció d’oli d’oliva local. Gibert ha detallat la importància d’aplicar noves tècniques i pràctiques agrícoles per fer front al canvi climàtic i garantir un futur sostenible per a la producció d’oli d’Olesa de Montserrat.