11 de Juliol de 2025 a les 13:46
Els dies 14, 15 i 16 de juliol, Olesa de Montserrat acollirà una nova edició del cens d’orenetes cuablanca, una iniciativa de participació ciutadana emmarcada en el “Projecte Orenetes” de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). L’activitat també inclourà una jornada divulgativa sobre la biodiversitat urbana i el paper fonamental d’espècies com l’oreneta en l’ecosistema.
L’objectiu principal de l’activitat és identificar i comptar els nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), una espècie protegida que troba refugi als entorns urbans.
Joan Soler, guia de natura de l’Ajuntament d’Olesa, ha explicat a l’emissora municipal que “l’oreneta cuablanca es pot reconèixer perquè té la panxa i la cua blanques, i perquè fa els nius totalment tancats amb una petita obertura, normalment en edificis alts”.
El cens es durà a terme cada tarda entre les 19 i les 21 h, i començaran amb una petita introducció. A partir d’aquí, els participants es dividiran per zones del municipi, amb l’objectiu de recórrer carrers i localitzar els nius. Si bé es poden trobar a diversos punts d’Olesa, les concentracions més altes es detecten en barris com Sant Bernat, el Poble Sec o La Central.
Les dades recollides es traslladen posteriorment a la plataforma del Projecte Orenetes i contribueixen a l’estudi i la protecció d’aquesta espècie.
Olesa ja fa més de deu anys que participa en aquest cens, i segons les dades de l’any 2020, es van registrar al voltant de 800 nius. “Aquest volum ens va situar entre els tres municipis amb més nius d’oreneta cuablanca censats a tot Catalunya”, ha afirmat Soler.
L’activitat és oberta a tothom i no cal tenir coneixements previs d’ornitologia. “Qualsevol persona pot participar-hi. Només cal portar llibreta, binocles si se’n tenen, i ganes d’observar”, ha destacat Soler.
La iniciativa també inclourà una passejada interpretativa sobre biodiversitat urbana. “Volem que la gent prengui consciència que, fins i tot dins el nucli urbà, hi conviuen espècies valuoses i vulnerables, i que cal protegir-les”, ha afegit Soler.
La inscripció a les jornades es pot fer enviant un correu a rutes@olesademontserrat.cat o trucant al 93 778 00 50.
Escolta l'entrevista completa amb Joan Soler, guia de natura de l'Ajuntament d'Olesa, al següent enllaç.